5 Ekim 2015 Pazartesi

Kuradan Çıkanlar [İRONİ]


Aslında bir çoğumuzun sıklıkla kullandığı bir kelime. Bu sebepten absürt sözlükte yeri var mı yok mu pek bi kararsız kaldım doğrusu.  Ancak ironi nedir? sorusuna verilen en popüler cevap " Şimdi nasıl anlatsam ki !!"olur. İşte şimdi kendi içimizde anlamını bildiğimiz ama bir türlü sözcüklere dökemediğimiz  bu kelimeyi mercek altına alıyoruz. :)

İroni yunan kökenli bir kelimedir.  İronide söylenen ya da yapılan eylem, ciddi görüntüsü altında, karşıt söylemi ya da eylemi, çelişki noktasına çekmeyi

hedefler. Yani kısacası söylenen sözün tersini kastederek kişiyle ve ya olayla alay etme durumudur.  Mizahtan farkı olarak ,ironi daha eleştirel yaklaşır. İronide mimik, jest ve tonlama ile söylemek istenenin altı dolaylı olarak çizilir. İçinde ironi barındıran söylem ya da eylemler ironik olarak adlandırılır. 

İroni bir kesim tarafından zeka ölçütü olarak ele alınmıştır. Şöyle ki ironinin altında yatan gerçek mananın anlaşılmaması zekanın düşüklüğüne bağlanmıştır. Bence zekadan ziyade yaşanmışlıkla alakalı. Aşikar olduğunuz bir ortamda yapılan ironiyi algılamanız yabancı olduğunuz bir ortamda yapılan ironiyi anlamanızdan daha kolay gelecektir. Misal arkadaş ortamındayız. Ayşe, Şule, Emre ve Ali'den oluşan grubumuzda sevgili Ali matematikten pek anlamıyor. Ayşe'nin "Ali bize matematik çalıştırsın hepimiz yüz alırız" cümlesindeki ironiyi Şule, Emre ve Ali anlarken Ali' yi tanımayan Serap "Ali lütfen beni de çalıştırır mısın?" diyebilir. :)  Bilgi birikiminiz ve ilgi alanlarınız da ironik olay ve söylemleri algılamamızda belirleyici etmenler olabiliyor. Tabi sözlükte ben bu konuya neden değinme gereği duydum bilmiyorum. :) Bir kaç ironi içeren görselle konuyu bağlayalım. 



ironi
Resim yazısı ekle

ironi
ironi

Sürekli öğrenen [Marbling]




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder