13 Aralık 2015 Pazar

Bahtsız Uğursuzlar [2]

Bazı ülkelerde uğursuz olarak kabul edilen sayıların bir kısmından bahsetmiştik. O kadar çoklar ki yaz yaz bitmiyorlar. Bu yazımızda da uğursuz rakamların bir kaçından bahsedeceğiz. İlkini henüz görmeyenler için... TIK TIK....

uğursuz sayılar

Bugünkü yazımızın ilk bahtsızı 666 sayısı. Kıyamet gününden önce dünyaya
hükmetmeye gelecek korkunç Deccal'in sayısı olduğu için dünyanın bir çok yerinde uğursuz kabul edilmiştir. Aslında 666 ile alakalı çok fazla bilgi mevcut ama ben bununla yetineceğim. Fazla bakınca içinden çıkılamayacak bir hal aldı doğrusu.  

İtalyanlardan dertli bahtsızımız 17 numarası. 17 numarası İtalyan kültüründe uğursuz kabul ediliyor. Sebebi ise mantıksal bir problem gibi. Malumunuz 17 sayısı Roma rakamlarıyla XVII şeklinde yazılıyor. İtalyanlar bu rakamlarla biraz oynayıp VIXI anagramını elde etmişler. VIXI Latince'den İtalyanca'ya çevrilince "Öldüm, yaşamım bitti" anlamına gelir. İşte bu anagram yüzünden 17 sayısı uğursuz sayılır. Tabi insan bir sayıyı uğursuz yapmak için neden bu kadar uğraşır ben anlayamadım :)
3 sayısının uğursuzluğundan bahsetmiştik. Batı aleminin uğursuz 13'ü İtalya'da 17 oluvermiş ve kapıdan bacadan kovulmuş yazık.

uğursuz sayılar






































8 sayısı da uğursuz olarak kabul edilen sayılardan biri. Hindistan'da başa gelen tüm felaketler 8 sayısına bağlanıyor. Hindistan halkına göre doğal afetlerin, kazaların, trajik olayların tarihlerinin mutlaka 8'le bir alakası var.  Tarihlerin içinde 8 yoksa bile rakamları toplayıp çıkarıp 8'e bağlıp günah keçisi ilan ediveriyorlar zavallıyı.

9 sayısı da bahtsız sayılarımız arasında. Bu zavallı sayımızda okunuşundan muzdarip sayılar arasında. Japonya'da 9 sayısının okunuşu acı ve işkence kelimeleriyle yakın ses olduğu için uğursuz sayılıyor. Tıpkı 4 sayısında olduğu gibi 9 sayısınıda hayatlarından çıkarmışlar.

Bahtsız uğursuzlar serisinin belkide en bahtsızı 39 sayısı. Bu bahtsız sayımız uğursuz olmasından ziyade Afganlar için tabulaşmış bir sayı. Afgan dilinde 39'un okunuşu "ölü inek" anlamına geliyor. Ancak şöyle bir durum var ki "Ölü İnek" tabiri Afganistan'da kadın satıcıları için kullanılıyor. Bu sebeple 39 numaralı her şey sizin bir kadın satıcısı olduğunuzu gösteriyor.. Tabi kimse kadın satıcısı olarak anılmak istemediği için bu sayımızda her yerden kovulmuş.

Eskilerden bir bahtsızımızda 4233 rakamı. Eski Mısırlılarda bu numaranın yazılışıyla genç bir kralın ölümü aynı şekilde olduğu için uğursuz sayılmıştır.

Uğursuz sayılar kovulur kovulmasına da nereden kovulur. Misal İtalya'nın gözde uğursuzu 17 sayısı asansör tuşlarından, bina katlarından, kapı numaralarından, koltuk numaralarından vb. sıra belirten bir çok yerden kovulmuş durumda. Firmalarında bu sayıları dışladığından bir önceki yazımızda bahsetmiştik. Lufthansa Havayolları (Almanya'nın ulusal havayolu şirketi)  17 numaralı koltuğu olmayan firmalardan birisi. Lufthansa'da olmayan 17 numaralı koltuğun tabiki İtalyan Havayolu şirketi Alitalia'da da olmaması gayet normal. Tabi bu sadece havayolu şirketlerine has değil. Renault R17 Model olan aracını İtalya'da R177 olarak satmaktadır. 

666 da çok yerden kovulan sayılardan. Avrupa Parlementosu 666 koltuğu boş bırakır. Moskova Ulaştırma Dairesi 1999'da 666 numaralı uğursuz otobüs yolu için 616 numarasını belirlemiştir. ABD'deki 666 Otoyolu'nun adını 2003'te 491 olarak değiştirilmiş. 

Bahtsız uğursuzlarımızın serüveni şimdilik bu kadar. Birazda şanslı sayılardan konuşmak lazım. Tabiki bir sonraki yazıda :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder